Ruhsal yararlılık

Geleceğin sahibi genç öğrencilerimizin   yaratıcılık ruhu gözetilmeksizin sınav başarısına göre, öğrenim fakültelerine kayıtlarını yapıyoruz. 
Gençlerimiz de kendi yaratıcılık ruhlarını değerlendirmeksizin  mali  yararlılık ve kariyer odaklı sosyal statülerini göz önünde tutarak meslek  edinmek durumunda kalıyorlar. 

Bu sistem dahilinde  insanımızın,  yaratıcılık yanı üretime yönelik iç güdüsü sıradanlaşıyor.  O nu,   çalışma hayatının iş sektörünün  memuru,  çalışan elamanı konumuna itiyoruz. 

Bundandır ki insanımız, fikir üretemiyor, yenilik farkındalık yaratmaya yönelik ivme yaratacak güçü küvveti tetikleyecek enerjiden yoksun bırakılıyor. 

Bunun  daha  öncesi, gençlerimizin ruhsal gelişimi ya da mesleki ruhsallık yönü, içgüdüsel gelişim “ keşfedilmiyor“ bu yaşamsal faktör gözardı ediliyor. 

Ruhunda  çok iyi tasarım mimari duyarlılık barındıran  gencimiz kişisel yararlılık, gözetilerek iyi test çözebilme yeteneği kazandırılıp hukuk okumak.  Ya da  iyi bir hukukçu olabilecek yetenek, mühendis olmak durumunda kalıyor.  İyi bir siyasetçi olabilecek yeteneğe Tıp öğrenimi aldırmak durumu yaşanılmakta. 

İyi bir iktisatçı olabilecek insanımızı kolluk güçünde polis yapabiliyoruz. 

Gelişmiş ülkeler de insanın öğrenim, eğitim hayatı Türkiye’de ki gibi sistem, yeteneksiz yeterlilik üzerine kurulu değil..

Avrupa’da yüksek öğrenim  yapmak isteyen gençler kendi ruhsal ivmelerinin doğrultusunda yapmak, olmak vücut bulmak istedikleri meslekte kendilerini o işin içinde yeteneklerini geliştirip üretimin, yaratıcılığın çıtasını dahiyane bir şekil de yükseltmektedirler. 

Bu durumun anlatılacak çok yönü var ancak uzatmak istemiyorum. 

İnsanın yaptığı işi sevmesi o iş sahasında enerji yaratmasıdır,  yaratılan enerji  pozitif yönlü  yaratıcılığa heyecan katacak ve bu heyecan yaratıcılığın,  engellenemez ivmesine güç kuvvet katacaktır. 

Gençlere  şu Salıkta bulunmak istiyorum..

Kendi ruhsal yeteneklerinizi keşfedin. 
Lise öğreniminizi sınav odaklı üniversite’ye hazırlık yaparak değil  istediğiniz,  mesleğe yönelik ayağı yere basan bilgiye ulaşarak “ ezberden uzak kalarak” hazırlık dönemi planlayın. 
Sınava hazırlanmak yerine onlarca, yüzlerce   test çözmek yerine.. sayısı binlere varacak kitap okuyun. 

Türk üniversitelerine girememeniz  durumunda yurtdışında üniversite öğrenim olanağı her geçen gün artmakta ve maliyetleri cazip hale  gelmekte. Dünyanın  prestijli üniversiteleri öğrenim kapasitesinin yüzde otuzlara varan oranı yurtdışında öğrenci kabul ediyor. 

Aileler’e de..

Çocuklarınızaa, mutlaka iyi derecede yabancı lisan öğrenimi aldırmanın yolunu bulmalılar.

Yüksek Öğrenim Kurumu YÖK’se

Üniversitenizin hangi bölümü olursa olsun, kayıt yaptıran öğrencinize iyi derecede bir yabancı lisan öğrenimi kazandırmak olanağı yaratmalı. 
Günümüz medeni dünyda dünya ile iletişim kuramayan insan, ben üniversite okudum demesi karşılık bulmaz? 

Hiç değilse üniversitelerimiz, diğer  alanlar da olduğu gibi gelenekcilikten beslenmesinler. Yeniliğe, yaratıcılığa açık olmalı değil mi? Üniversitenin anlamıda bu değil mi? 


TARİKAT MI SİYASET Mİ ?

Siyaset,  mit, ideolojik fikir, milliyetçilik, din, mezhep ve aidiyet korunumu  gelişimi sağlanmak için yapılacaksa o zaman, o örgütün adı  Siyasi Parti değil dernek, lobi, Tarikat, cemaat, sivil toplum örgütü veya düşünce derneği olmalıdır. 

Siyaset,  topluma hizmet, aş, iş üretmek, ülkeyi yukarılara refaha taşıyacak politikalar üretmek için yapılır, yapılmalıdır..

Bundandır ki Türkiye de son elli  yıldır iktidar olan parti topluma iş aş vaat etmiştir. Bu yönlü hayal yapmış, hedef göstermiştir. 

Ve millette çoğu zaman  parti gözetmeksizin tercihini bu yönlü kullanmıştır. 

Yönetme yetkisini alan parti iyi ya da kötü becerisi doğrultusunda politikalar üretip toplumun, bu yönlü taleplerini karşılamaya yönelik içraatlar gerçekleştirmiştir. 

Yakın tarihte Türk siyasi hayatına katılan siyasi  partilere bakıldığında..

MHP,  milliyetçilik kavramını politikasının merkezine yerleştirip bütün politikasını bu yönlü yararlılığa odaklaması Parti'nin,  halk, toplum nazarında  itibar kazanmasını engellemiştir. Parti ketüm kalmış gelişip iktidar olması  Parti’nin kendi politikası tarafından engellenmiştir. 

Diğer yan da  bir diğer siyasi oluşum CHP’de  ideolojik bakış kazanarak sürekli rejime yönelik sılogonlar edinmiş olması halkın, toplumun beklentisini karşılamamıştır. “ belki de haklı gerekçeleri olabilir” 

Son dönem de  bu durumu CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu  tek başına çözdü.. Parti'yi ideolojik eksenden çıkartıp toplumun, halkın yaşamsal taleplerine yönelik  politika üretmek amaçlı bir vizyon kazandırdı. 

Ve bu durumu daha da ileri taşıyıp muhalefet döneminde  Gölge Bakanlar, Gölge Kabine’ye dönüştürmeli ve tüm Bakanlıklar  düzeyinde gerçekçi politikalarla hem  partisini hükümet olmaya hazırlamalı hem de İktidarın  politik uygulamalarının kalitesini  yükselmesine katkı sağlamalıdır. 

Yukarıdaki örnekte anlaşılan Bahçeli’nin Partisi de İktidarla ayrılmamak üzere birleşmiş gözüküyor böyle olmakla da, Bahçeli’de Partisine eksen kayması yaşattığı malum.. 

Ancak İktidar Partisi de her ne kadar iş, aş üretmek amaçlı politika üretiyor gözükse de O da, dinsel ideolojik kaynaktan “ kendine seçmen tabanı”  beslendiği inkar edilemez. 
Belki bir dönem bu dinsel ideolojik yararlılık Partiye olumlu yönde katkı sağlıyor, iktidar kazandırıyor gözükse de bu durum. Uzun vadede en çok dine, insanların yüce duygularına, imanına daha sonra da Partiye geri dönüşü olmayan siyasi politik sonlanma yaşatacaktır. 

Yani kısaca siyaset, toplumun dünyevi taleplerini, hayati ihtiyaçlarını asgari ölçüde sağlamak yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak yurttaşlık, hak ve sorumluluklarını düzenlemek, teminat altına almak üzere yapılanmış anayasal örgütlerdir. 

Siyasi parti iktidar olduğunda devleti yönetirken devleti, Partileştirmeden yürütmeye, yasamanın verdiği yetiki doğrultusunda  işlev kazandırmalıdır. 

Hükümet,  devlet çıkarlarıyla, toplumsal yararlılık arasında denge oluşturmalı..
Devlet güçünü, milleti oluşturan toplumun bireylerine karşı haksızca, keyfi kullanmamalıdır. 
Hukukun adaletin temel dinamikleri içinde politika geliştirmelidir. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı