Birleşik Devletler’in Suriye rolü..

Birleşik Devletler’in  Suriye’deki rolü

Suriye rejiminin halkına, insanına karşı uyguladığı bağnaz politikaları aslında  bölgenin, genel  anti demokratik uygulamalarıydı. 
Bu kabul edilmez insanlık suçu,  kendi açısından beklenilen sonuca adım adım yakınlaştırdı..

Nitekim gelinen nokta da  yüz binlerce masum insanın ölümü,  milyonlarca insanın yurtlarından çıkıp mülteci  konumunda kalmasına neden oldu.  Daha Suriye dosyası kapanmış değil,  sonunu kestirmek olası da  gözükmüyor. 

Suriye’de çok merkezli bir güç düellosu  yapılmakta.. Bir yanda baş aktör Rusya’nın yanında İran  ve Birleşmiş Milletler nezdinde  Çin  
ittifak-ı..

Karşı yönde ABD, Türkiye ve İsrail itilaf-ı var..

Gariptir ki,  cephede  savaş  uzadıkça ittifak - itilaf  cephesi  de sürekli değişmekte..

İttifak belirlendiğinde güç-ü tanımlayamıyor;  
Belirlenen güç birleştiğinde  oluşan ittifak-ı tanımlayamıyorsunuz..

Şu günlerde ABD’nin yanında oluşan ittifak çatladı.. ABD ezeli müttefiki Türkiye’yi  bölgede PYD ve YPG gibi Terör örgütü PKK’nın uzantısıyla değişmiş gözüküyor..

Suriye’yede oluşan insan hakları ihlaline   “Esad  rejiminin kendi insanını katletme girişimini “ engellemeye yönelik uygulanan ilk yaptırımlar  iki ezeli müttefik ABD ve Türkiye’nin  müdahalesiyle  başlamıştı. 

Türkiye, Esad  rejimin başından alınıp Suriye’nin demokratikleşmesi talebiyle ABD ile birlikte Suriye rejimine karşı çok yönlü yaptırımlarda bulundu buna,  Askeri silahlı operasyonlar da dahil..

Süreçin nereye varacağını kestirmek doğrusu güç.  Bölgede güç dengesi ve merkezi,  sürekli değişmekte.  Başlangıçta ABD ile Türkiye müttefikken ilerleyen süreçte güç merkezleri ve ittifak-müttefik durumu değişti.. şimdi, Türkiye ile ABD Fırat’ın doğu yakasında karşı karşıya gelmiş gözükmekte. 

Güneş, geçmişi değil geleceği aydınlatmak için doğar,   yaşanılacakları  yönetip yönlendirebiliriz ancak,  sonuçu belirlemek gibi bir güce sahip değiliz..

Ortak aklın iradesinde yanılgı payı aranmaz, hata payı sıfır  olmasa da alınan karar doğru alınmış karar kabul edilir.. “şimdilik yapay zeka  katkısı istatistiklere yansıtılmadığına göre..”

Belli ki..
ABD, Suriye politikasında akıl bulanıklığı yaşamakta.. Terör örgütlerini devletleştirmek  onlara, hassasiyet kazandırmak gibi son derece yanlış kabul edilmez bir kanı oluşturan görüntü sergilemekte.. 

Bu durum..
Birleşik Devletler’in kuruluş felsefesine ve dünyada yaşatmak istediği özgürlük ve demokratik değerler, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar ile taban tabana tezat oluşturmakta..

ABD’ ye bu bağlamda bölgesel politikasına katkı sağlayacak bir  Türk Ata sözüyle tavsiyede bulunmak isterim

“Eşkiyadan devlet olmaz”  Eşkiya ile Terörist ile Abad olunmaz, ittifak ortaklık yapılmaz..
  "zulümle abat olan,  kahr ile  berbat olur" 

İbrahim selvi
kapadokyapost@gmail.com















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı