Yargı aksaksa Yasama topal demektir

Kasım 2028
Kapadokya /Turkiye

Yargı aksaksa yaşama topaldır


Osaman Kavala davası yurttaşlık vicdanımızı rahatsız ediyor çünkü,  bir yılı geçen zaman içinde Savcılık henüz iddianame hazırlamış değil ve Kavala'ya suçunun ne olduğu bildirilmemiş..



Dahası, hiç bir kurum, hiç bir şahıs yargıya bu yargılanma süreci aşamasında hiç birşey soramaz ve konuyu dile getiremezmiş..




İNANCIN AYRIŞTIRICI KARAKTERİ VARDIR

Ayrıştırdığı için inançtır. Demokrasiye, Cumhuriyet'e hukukun üstünlüğüne “siyasal, vesayet” inanıyorsan diğer Totaliter, Otoriter yapıdan düşünceden ayırılıyorsun.. 

Bu ayrışım,  sana güç ya da güçsüzlük katıyor.. 
Zaman diyorlar olgunlaşıp gelişmeye ve ilerleyen sürece de sabır..

Zaman herşeyi kıvama getiriyor peki,  hiç beklentisi, uğraşısı olmayan kavrama zaman tek şey kazandırır, yok olmasını.

MİLLETE HİZMET ETMENİN AKTÖR  ROLÜ  İLLA BAŞKAN OLMAK DEĞİL

Birleşik Devletler'de  Başkanlık kavramı yaklaşık 350 yıl boyunca  ABD’nin kuruluşundan bu yana ilk seçilen Başkan ve ardından seçilen bütün Başkanlar iki dönemden fazla iktidarda kalmamışlar “ yasa, kural gereği”

Adam, İnsan Türkiye gibi az gelismiş kulturlerde ( demokrasi demiyorum, herşey demokrasiden ibaret değil) beş, altı dönem  Buyukşehir Belediye Başkanlığı yapıyor, yedinci dönem için şartları zorluyor.. 
Aglıyor, sızlıyor, sitem ediyor.

Burda aday da olduğu kadar seçmenin demokratik beklentisinde de sorun olmalı ki...

Yöneticilik, liderlik kavramı gelişsin. 
Yeni kuşaklar devlet protokolünü,  kamu hizmetini anlama fırsatı yakalasın..

Başkan, sen de bir kenara çekilme, yaşadığın deneyimleri  halkınla paylaş. 

Hatalarını, eksik stratejilerini tesbit et ve  neden yapamadığını, ya da  başarılarından sözet.  

Genç kuşaklara seminerler düzenleyerek  hitap et, anlat. Otobiyografini yaz,  edindiğin birikimleri halkınla paylaş, böyle yapmak bir dönem başkanlık yapman da daha yararlı olacaktır, buna inan.

Sen ilkel beyinli insanmisın ki 5,6,7 dönem makamda kalıp egonu tatmin etmek isteyen despot figürü mu kendine yakıştıriyorsun.

Cumhuriyet'te, demokraside anladıgın bu mu senin?

Ben gidersem, bıraktığım harman yerindeki buğdayları yel alır diye düşünme.  
Milletine, halkına, gençliğine güven. 

Nasıl düşünür niyet edersen öyle de olabilir..
İleriye yönelik yönetim kalitesimizin  artması,  yanlış politikaların önüne geçilmesi için  insanımızı  bir kentin, ulusun yönetsel deneyimlerinden bilgi sahibi olsun. 
Samimi itiraflarda bulunmalıyiz çoğu, eylemlerimiz dürüst ve inandırıcı olmalı..



YANLIŞ YAPAN, DEMOKRATİK AKSAĞI OLAN TEK ÜLKE TÜRKİYE Mİ

Batıyla, Avrupa ve ABD ile Türkiye’nin ilişkileri çıkar eksenli olmanın ötesinde daha köklü, derin inanç ideal ve karşılıklı güvene dayalı politikalara dayanmaktadır.

AB birlikteliğimiz  var ve  bu durum sekteye uğramadan devam etmeli..

Zaman içinde illa sorunlar yaşanmakta olduğu doğru. AB'nin kendi topluluğu içinde de problemler olmakta.  

İngiltere AB’ den,  birlikten ayrıldı ve bu ayrılış süreci birleşme protokolü sürecinden daha ağır ve sıkıntılı, uzun zaman almakta..

Avrupa ile ortak ideallerimiz var dedim.. bunlar, demokrasinin gelişmesi, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, güçlü üreten ekonomi, bireysel hakların geliştirilip korunması, basın yayın iletişim haklarının özgürleştirilmesi, ifade hurriyeti gibi daha bir çok ortak ideallere birlikte omuz vermekteyiz..

Diğer yanda, Türkiye olarak eksiklerimiz var bunu da kabul etmeliyiz. Türkiye’nin olgunlaşıp gelişme süreci olağan dışı beklenmeyen müdahalelere maruz kalmakta.. 

Eğer Türkiye dışında başka bir ülke bu  olumsuz şartlara rağmen inatla yoluna devam edebilir mi bilinmez..

Darbeli ve bol vesayetçi yılların içinde bitmek bilmeyen terörle mücadele. 
Soğuk savaş dönemi etkileri. Kimi zaman topraklarımızın dışında çoğu zaman da yurt içinde derin etkileri olan terörist eylemlere maruz kalmaya devam ediyoruz. 

Bunun yanında FETO gibi anti demokratik Tarikat/ Cemaat örgütlenmesi ve kamu/özel bütün kurumların ilgası/işgali.. Zaman zaman aşırılık yanlılarının yer bulmaya, alan açma teşebbüsleri. 

Ekonomik- iktisadi yetersizlik ve buna bağlı yolsuzluk ve Bankerler dönemi  saymakla bitmeyecek olumsuzluklar süreci içinde ileriye doğru yol almaya devam ediyoruz..


Tek sorunlu ülke Türkiye değil. Her ülkenin sorunları var az yada çok.. ama biz kendi sorunlarımıza  vakıf olmamızdan dolayı çevremizi mükemmellikle niteliyoruz.

Yargı aksaksa, yasama topal, engelli, özurlü demektir.

Yasamanın temel dinamikleri ülkede gelistireceğimiz her alandaki politikaların kaidesini, surdurulebilirligini ve uzun vadeli planlamanın mantiğını olusturur.

İbrahim selvi
Özgür blog yazarı
Gazeteci koşe yazarı


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı