Planlı sanayileşme ve kent’leşme


Planlı  sanayileşme ve  kent’leşme

Türkiye’de iktisat ve sanayileşme bilinçi üzerine bir kalkınma planı varmı? Varsa nedir?

Türkiye’de, sanayileşme ve kalkınma  Paradikması’na baktığımızda, uzun vadeli  tanımlanan  kalkınma, sanayi yatırımı planlamasıyok. 

Hatta bu yönlü Harita üzerinde belirlenmiş coğrafya, bölge yok. Genel kalkınmaya yönelik, ezbere dayalı günü birlik,  popilist eğilim ve beyanatlara bağlı irticalen alınan karar ile yapılan yatırımlar var, yok değil ancak, bu durum göründüğü kadarıyla , içrata dönüşüm aşaması  irdelendiğinde hiç bir  strateji gözetilmeksizin ani reflekslerle gelişme gösterdiğine tanık oluyoruz.

Kısmen de olsa sanayi yönünde gelişen şehirlerimize ilaveten artı yatırımlar ısrarla devam ediyor. Sanayi Kalkınma Bakanlığı yeni Sanayi yatırımlarını yine doymuş Kent’lere yapılacağını açıkladı. Bu  Kentler “dijital dönüşüm Faprikaları”  taşıdıkları sanayi “ brokrasi”  - Ankara- nufüs bakımından nefes alınabilirliğini yitirmiş “ yaşam kalitesi alarm veren, yitiren “ doyum noktasına ulaşmış kentler.

Hangisi bilimsel analize dayılı plan, doymuş kent’lere daha da sanayi, askeri yatırımı gerekli kılar; doğrusu irdelemek, düşünmek gerekir.

Kalkınma Bakanlığı’nın güncel açıkladığı sanayi yatırımı konuya binaen tam da bu Kentleri kapsamakta.

Çoğu  açıdan doyum sınırını aşmış bu  kentlere komşu sığ, ilçe konumunda kalmış Vilayetler var ve bu  kentler her bakımdan sığ, az değil, hiç gelişip kalkınmamış.

Gelişme adına yapılanlar da popilist eylemlere yönelik göstermelik işlev.
NEVŞEHİR-Niğde, Kırşehir, Uşak, Yozgat, Sivas Tokat, Amasya vb. Kentler ...

Netiçe olarak; Hükümet'in, Sanayi ve kalkınma, yaşanılabilir  kentleşme “ olmayan planını” gözden geçirmeli. 

Sanayi ile birlikte, Türkiye için en az  on yılı  kapsayan bu yönlü akademik planlar ile eylemlerini reflekse geçirmeyi, Hükümet değil, devlet politikasına dönüştürmelidir..









  



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı