Medeniyet güneşinin doğup hiç batmayacağı kent, Nevşehir; Kapadokya


Medeniyet güneşinin doğup hiç batmayacağı  kent, Nevşehir; Kapadokya 

İbrahim Selvi tarafından 

Kapadokya \Türkiye 

Neyse ki Anadolu, 

Bu yıl Unesco’nun da anma yılları  etkinliği takviminde yer alan Hacı Bektaş Veli’nin 750.  Vuslat yılı  Nevşehir ve Hacıbektaş’ta  düzenlenen bir dizi  sempozyumlar ile Hacı Bektaş Veli anıldı, anlaşılmaya çalışıldı. 

Kimin yolu Nevşehir’e düşerse, Hünkar Hacı Bektaş Veli'yi ziyaret etmeli, aslında bu bir ziyaret değil Veli’nin kendi daveti. 

Hangisi din, inanç, ırk ve milliyetten olursanız olun Hacı Bektaş Veli’nin yanında yeriniz, sofrasında nasibiniz vardır. 

Onun dergahı her şeyden önce  insan olabilmek üzere öğreti kazandırmaktadır. 





                    Resim:Hacı Bektaş Veli



Adem, öncelikle iyi bir insan olsun ki, sonradan aidiyet kazandığı değerleri taşıyabilsin,  onları temsiliyet kazanabilsin. 

Yoksa, eşeğe ne yük vurursanız vurun, eşeğin değerini artırmaz. 

Öyle ya, merkebe de hakaret olur, nadan insan  ile kıyas edilince. 

Söz çok, kelamın  kadrini bilene, sen Bektaşların yoluna girersen Veli mi yok  sana hizmetkar  olacak. 

Hacı Bektaş Veli’yi rahmetle anar, bu sempozyumun düzenlenmesine büyük katkı veren Kültür Bakanlığımıza ve Nevşehir Valiliğimize teşekkür ederim.

__________________________________________________

CHP Nevşehir İl Başkanlığında İl Sekreteri Tayfun Ceyhan ile siyaset konuştuk

Tayfun Ceyhan aynı zamanda CHP’nin Eğitim Koordinatörlüğü’nde de görevli. 

Ceyhan CHP Nevşehir İl Sekreterliği’ne seçildikten  sonraki ilerleyen süreçte Nevşehir’de CHP’nin parti  çalışmaları ivme kazandı. 

CHP İl Örgütü sürekli aktif, Nevşehir’in bütün beldelerini ziyaret ediyorlar, muhtarları ziyaret edip onları dilemekle birlikte kendi politikalarını da anlatıyorlar. 

Maske dağıtıyorlar, Bayrak hediye ediyorlar, ihtiyaç sahiplerine ramazan paketi hediye ediyorlar ve benzeri bir çok aktivite düzenliyorlar. 

Tayfun Ceyhan “ Biz CHP olarak  önümüzdeki yerel seçimlerde varız, iddialıyız ve Nevşehir Belediyesi’ni kazanabiliriz “ diyor. 




CHP’nin oy oranı Nevşehir’de biraz gerilerde. Nevşehir’in oy oranı Türkiye’nin siyasi haritasının pusulasını işaret eder, geçmişteki siyasi liderler (Rahmetli Demirel) öyle derdi. 

- Sayın Ceyhan, CHP'nin  tabanında  toplumun değer yargılarına karşı  marjinal aykırılık  sergiliyen bir   imajı var, bunu nasıl izah edersiniz sanki CHP dine karşıymış gibi, Osmanlı denince arkasını dönüyor, Diyanet denilince başka bir tavır vb. Doğru mu bu? 

“ Biz insanların inancına saygılıyız ancak, siyasetin alanına dini sokmak istemiyoruz, dinin yıpratılmasına karşıyız bence bu durum bizi, dine karşıymışız gibi algılanmamıza, diyanete mesafe koyuyormuşuz imajı oluşmasına neden oluyor olabilir. 

Bizim Genel Merkezimizin bir katında Mescit var. “

- Parlamenter sistem diyorsunuz ancak, on yıla yakın güçlendirilmiş Parlamenter sistem ile igili  hiç bir belge, seçmeni aydınlatıcı içerik yok, bu duruma ne dersiniz? 

“ Güçlendirilmiş Parlamenter sistem ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor, belki Senato ile Parlamenter sistemi güçlendireceğiz, ilerleyen süreçte seçmenimizi ikna edecek küvetler ayrılığına dayalı hukuku bağımsız kılacak çalışmalarımız kamuoyuyla paylaşılacaktır. 


- Cumhurbaşkanı adayınız henüz belirlenmiş değil, Kılıçdaroğlu aday olacak mı? Yoksa Millet ittifakı olarak ortak bir aday mı açıklayacaksınız? 

“ Ortak dostlarımızla Cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğiz, tıpkı Cumhuriyet’in kuruluşunda olduğu gibi halkın bütün kesimlerinin ortak eğilimiyle belirleyeceğiz. “

- Sanırım önümüzdeki seçimler parti politikalarının ötesinde Parlamenter sistem mi yoksa Cumhurbaşkanlığı sistemi mi oylaması yapılacak, seçmen nazarında. Sizce, seçmenin büyük bölümü parlamenter sistem diyecek mi? Parlamenter sistemin de sıkıntılı yanları var  1960 yılından bu yana bakınca nerdeyse her yıla bir hükümet kurulumu düşüyor, bu durum kabul edilebilir mi? 

“Elbette ki kabul edilmez ve bu yüzden güçlendirilmiş Parlamenter sistem ile  bu ve benzeri aksaklıkları gidereceğiz. 

- Partinizin Suriyeli göçmenler hakkındaki politikası kamuoyuna “Göçmenleri istemiyoruz” gibi yansıyor, iktidar olursanız Göçmenleri sınır dışı mı yapacaksınız? 

“Bakınız, hiç öyle değil biz, Türkiye’nin Suriye politikasını değiştireceğiz. Ve Suriye Hükümeti’yle varacağımız ikili mutabakatlar neticesinde sağlıklı bir şekilde Suriyeli Göçmenlerin ana yurtlarına tekrar güvenlik içinde yerleştirilmelerini savunuyoruz. 

- Sayın Ceyhan  yeni görevinizde başarılar dilerim. Röportaj için teşekkür ederim, yararlı olacağına inanıyorum. 

İbrahim selvi  

anatoliaslv@gmail.com 

gulsehir.org.tr 

Kapadokya post 

Selviabraham.blogspot.com 

Köşemi takip etmekten keyif alıyorsanız lütfen yakınlarınıza öneriniz 











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı