Birleşik devletler'in Ortadoğu politikası değişiyor mu?


Birleşik  devletler'in Ortadoğu politikası değişiyor mu?

İbrahim Selvi tarafından 

Kapadokya / Türkiye 

Temmuz 2021’in ilk haftasında ABD, Afganistan'daki  Askeri birliklerini  ani bir kararla  çok hızlı ve de  çok gizli bir şekilde ülkesine kaçar gibi  geri çekti\taşıdı,  hiç bir Afgan Hükümet yetkilisine  bildirim yapmaksızın.

Biden Hükümeti'yle birlikte ABD'nin Ortadoğu politikalarının yeniden yapılanacağının işaretleri gelmekte, bunun yanında ABD dış politikalarının da değişimi beklenmekte.

ABD tarihinde hiç olmadığı kadar kendisini sorguluyor.

ABD vatandaşı “Neden” diyor!

Afganistan’da Taliban insanları öldürüyor bu doğru çünkü Taliban olduğu için öldürüyor, Terörist olduğu için öldürüyor. 

Peki Birleşik Devletler ’de neden ABD  polisi insanları öldürüyor, ABD Polisi olduğu için mi?

Ozaman Taliban ile ABD polisinin ne farkı var, çünkü ikisi de öldürüyor. Birisi sözüm ona, yargılayarak öldürüyor diğeri, hiç bir şey sormadan kendisine teslim olan masum ya da suçlu insanı “siyahi” öldürüyor ve de bu işi yüzlerce yıldır yapıyor....

Nicholas Kristof  yazdı; NY Times

Sayın Kristof diyor ki “ ABD’de çocuk evliliklerini engelleyen kanun sadece altı Eyalet ’de var diğerlerinde çocuk evliliklerini engelleyen yasa henüz düzenlenmiş değil ve Çocuk evliliklerinin ulaştığı sayı ABD’de 300 bin rakamları düzeyinde. Durum böyleyken biz dünyanın diğer yarısına yurttaşlık hakları ve özgürlük ihraç etmeye çalışıyoruz. “

 ABD dünyanın güvenliğini sağlamaya yönelik yaptığı Askeri harcamaları, kendi halkına yapmıyor. 

Birleşik Devletlere seyahat eden insanları ABD’de karşılayan ilk şey, milyonlarca obez-kilolu insan ve sokaklarda yaşayan evsiz\barınaksız  insanların varlığı oluyor. 

Sayıları 5 milyon sınırına dayanmış evsiz   insanların   çok ürpertici, korkunç  zombi tipler olduğundan bahsetmekteler. 



ABD dış ve iç güvenlik tedbirleri politikasıyla  Gayri safi  milli gelirinin çok büyük bir bölümünü savunma satın alımları karşılığında  silah ve savunma teknolojileri şirketlerine ödeme yapmakta. 

Diğer yanda, milyonlarca sağlık güvencesinden, barınaktan yoksul kalan ABD insanı bulunmakta. 

Sosyal istatistikler  yaşam koşulları sürekli kötüleşen ABD yurttaşlarının sayısının  sürekli artış gösterdiğini işaret etmekte. 

ABD, Suriye’nin Kuzey’indeki Terör örgütü PKK-YPG ve PYD gibi Terörist unsurlara binlerce  Ağır taşıt yüklü Askeri mühimmat sevkiyatı yapmakta, bu Terörist unsurlara  yapılan yardımlar dünyada Birleşik Devletleri’nin imajını yıprattığı gibi Amerikan vatandaşlarına da ne gibi yararlılık sağlayacağı sorgulamakta. 

Peki, ABD savunma\Güvenlik giderlerini bu denli yüksek tuttuğu gerçeğinden hareketle;  

Dünya genelinde yaptığı dar kapsamlı operasyonlarda başarılı mı? 

Irak, Suriye, Libya ve Afganistan operasyonlarının hepsinde de ABD, Askeri operasyonlarda üstünlük sağlamış olduğunu kabul etmiş olsak da siyasi anlamda başarısız oldu, demokrasi-özgürlük-insan hakları ve bu ülkelerin  siyasi rejimini   düzene sokmak adına yaptığı  bütün operasyonlar sonrası bu coğrafyalar  merkezi otoriteden yoksun bırakılarak    iç savaşa ve Terörist örgütlerin  eylemlerine açık hale getirildi. 

Ve bu ülkeler  silah tüccarlarının  yeni pazarlarına dönüştürüldü,  yaratılan iç savaşlarda milyonlarca sivil insan öldü, milyonlarca insan dünyada ağır yaşam koşullarında mülteci olmak durumunda kaldı. 

Ve  bu coğrafyalarda insanlar hala  ölmeye devam ediyor. 

Sadece Türkiye’de Suriye kökenli resmi kayıtlı 4 milyon mülteci barınmakta, diğer  coğrafyalarda gelenler hariç. 

Ayrıca Covid-19 Pandemi sürecinin dünyada en başarısız ülkesi Amerika oldu. Dünyanın hiç bir yerinde ABD’ki kadar ölüm oranın yüksek  olduğu ülke olmadı. 

İşte Bıden Hükümeti’nin önünde tarihi bir fırsat;

Birleşik devletler ’in  bu olumsuz iç\dış politikasını önce Amerikan yurttaşlarının yararlılığına, ardında da coğrafya insanının  güvenliğine  dönüştürebilir. 

ABD, son günlerde NATO müttefiki Yunanistan ile savunma ortaklığı yaparak bu yönlü ilişkilerini güçlendirme gayretinde. 


Evet-  iç\dış güvenlik anlamında Savunma önemi ançak,  savunma  kuvvetinizi  caydırıcı  güç olarak kullanmak ayrı bir şey; O nu ezici bir kuvvet olarak bazı coğrafyalarda  uygulamak  ve bunu yaparken kendi ülke vatandaşlarınızın yararlılığını da göz ardı ederek birkaç tane  Savunma Sanayi Şirketlerine kazanc sağlamak başka bir şey ve asla kabul edilemez. 

Köşemi takip etmekten keyif alıyorsanız lütfen yakınlarınıza öneriniz 


İbrahim Selvi 

anatoliaslv@gmail.com 

kapadokyapost@gmail.com

İstanbul post 

Kapadokya post 

gulsehir.org.tr 

Selviabraham.blogspot.com 










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı