Büyük Amerikan Rüyası

BÜYÜK AMERİKAN RÜYASI

Dünyamız coğrafik anlamda  fiziki yapısını koruyor olsada  siyasi haritası politik yapısı sürekli değişime açık ve teknoloji hızıyla paralel değişkenlik göstermektedir. 

Teknolojinin yarattığı hız  ve buna bağlı gelişen  iletişim araçları zamanı genişleterek işi ve eylemi  artırmakta, yaşamı daha görece kılmaktadır. 

İletişim araçları sosyal medya ve diğer kanallar Kıta'ları çoğrafyalara engellenemez hızla birbirine yakınlaştırıp, kültürleri iç içe  geçirerek dünyamızda  evrensel kültürün gelişmesine inanılmaz katkı sağlamaktadır..

Böyle olunca toplumlar, uluslar açık politikalar geliştirmek  durumunda kalıyor, gizlilik ve istihbarat ünitelerinin alanı daralarak uluslar şeffaflaşmak durumunda kalıyor. 

Devletler arası diplomasi ve kırmızı telefonun yerini, Twitter, Facebook gibi sosyal medya  paylaşım araçları almakta. 
Devlet başkanları bütün politik söylemlerini Twitter üzerinden yapmakta. 

(Ayrıca Twitter, Facebook gibi sosyal medya araçları dünyada evrensel kültürün gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır).

Ulusların  kapalılığına "politik, siyasi" teknoloji de artık  izin vermiyor...

Amerikan rüyası : 

Birleşik devletler ‘deki  yaşayan Amerikalılar kendi  uluslarında  yaratmak istedikleri "Amerikan rüyası" yaşam tarzı, sahip olmayı arzuladıkları  refah  ve   zenginliğin  yaratılan fırsat eşitliğine inanıyor ve bunu kazanılan  özgürlüğün   simgesi olarak tanımlayarak  varlığına  içtenlikle inanıyorlardı...

Ve geçmişte bu ifade edilen değerleri  Amerikalılar ülkelerinde Özgürlük Anıtıyla taçlandırmışlardı...



Yukarda ifade ettiğim ulaşım ve iletişim araçlarının yarattığı açık toplum modeli bize göstermektedir ki;

Yaratılmak istenilen Amerikan rüyası bir ütopyadan ileri gidememiş,  kazanılmak  istenilen değerlere yönelik  mesafe yol  alınamamış. 

Covid-19 Pandemisi Amerika ve beraberinde bazı gelişmiş ulusların  gizeminin açığa çıkmasına da neden oldu...



Amerikan rüyasının bir  mutluluk iksirinden ileriye taşınmadığını Birleşik Devletler yurttaşlarının başta Afro kökenli siyahiler olmak üzere  milyonlarca sesini duyuramayan halkların,  insan yığınlarının bir kabus içinde yaşamak durumundayken Amerikan rüyası iksiriyle illüzyon etkisinde kaldıkları gerçeğiyle yüz yüze kalmış olduklarını bütün açıklığıyla görmüş anlamış  durumdayız....

Eğer Amerikalıların Orta çağ medeniyetine karşı geliştirdikleri modern yaşam tarzı ve yaratılan özgürlüğün ne kadar geliştiği  toplum tabanında ne ölçüde  yer edindiği de  tartışılır?

Gözüken o ki;
Amerikan  kapitalizminin  yarattığı medeniyet modern çağın içinde gelişme gösteren  "özgürlük"  tanımıyla sunulan değerler silsilesi;
yeni nesil kölelik ve bunun yarattığı derin insan hakları  ihlalleriyle donatı bir toplumun yaratıldığını  gözlemlemekteyim ve bu durum inkar edilemez bir gerçek. 


Masum Amerikalıların  vergi gelirleriyle silah kartellerinden alınan Amerikan savunma envanterindeki milyarlarca dolarlık askeri mühimmat Suriye'nin Kuzeyinde 100 çocuk katili " Kobani" Teröristin korunması  için,  milyarlarca dolarlık askeri mühimmat, silah ve araç gereçler çöle atılıyor... yazık! 



Oysa Amerikan halkı telafi edilemez yoksulluk, barınaktan ve sağlık güvenliğinden  yoksun, işsizlik  ödeneği ve iş güvenliğinden yoksun bırakılarak Amerika, bu güç gösterisini gerçekleştirmektedir.
Bu durum Amerikan halkı açısından bakılınca  kabul edilemez. 

Sonra, bu 100 Teröristi korumak için bölgede milyonlarca diğer  masum insanın bölgeden göç etmek durumunda  bırakılması, ölmesi, aç, yoksul  barınaksın kalması  yaşadıkları ülkelerinden çıkarak mülteci  olmaları " vardıkları ülkelerin  sosyal düzenlerini  olumsuz etkilemekte"  böylelikle bu durum  büyük bir insani trajedinin yaşanmasına da neden olmaktadır. 



Yine bu operasyonlar Amerikan yurttaşlarınıda fakirleştirip yoksullaştırmaktadır. 

Amerikan halkının refahı için kullanılacak vergi gelirleri silah kartellerine ve geri dönüşümü yıkım olan  askeri operasyonlara harcanmaktadır... 

Afganistan'a , Libya, Irak, Suriye, Lübnan bütün Ortadoğu ve başka bölgelerde yönetim ve ulusal demografik yapı bozularak insani felaketlerin trajedilerin  yaşanılmasına katkı verilmekte... 

Bu durum Amerika tarafından  tekrar değerlendirilmeli, belkide benim aptal zekam Amerika'nın yürüttüğü  ulusal iç ve dış politikasını kavramakta güçlük çektiğim öngörülebilir. 

Ançak gözüken o ki,   bütün dünyada son yıllarda Amerikan politikalarına mesafeli yaklaşılmakta Birleşik Devletler ‘in  yürüttüğü askeri operasyonların geri dönüşümü,  Amerikan iç ve dış politikalarının "  tablonun" çok iyi olduğunu hiç kimse söyleyemez... 

Amerikan vatandaşlarının dünyada evlerinde hissedecekleri iki ülkeden " İngiltere ve Türkiye"  biri Türkiye. 
Amerika,   Suriye ve benzeri politikalar gelişiminde Türkiye'yi gücendirdi. 
Türkiye gibi bir müttefiki ile olan ilişkilerini  kaybetmek aşamasına getirdi. 


Şu durum da  inkar edilip görmezden gelinemez! 

Amerika dünya barışının ve  sürdürülebilir güvenliğinin  garantörü. 
Ve Amerika dünyanın bir çok ulusunun da varlık sebebi.. 

Diğer yanda Amerika,  dünyadaki diğer  işgalci devlet politikalarının korkulu rüyası. 
Eğer dünyada  Birleşik Devletlerin oluşturduğu güvenlik bariyeri olmasaydı, dünya savaşlarının sonu gelmez belkide dünya nüfusu şu an olduğundan çok daha  küçük  rakamlarda  olurdu. 
Ve dünya bu gün ki ulaştığı refahın gelişmişliğinin çok daha gerisinde olması kaçınılmaz olurdu. 

Amerika'ya bu açıdan bakınca dünya insanın, ABD'ne  ne kadar çok şey borçlu olduğu gerçeği inkar edilemez. 
Amerikan ulusuna Teşekkür etmekten kaçınmamak hatta daha da fazlasını ifade etmek gerekir. 

Diğer yanda Amerika’nın güncel politikalarına bakınca da Birleşik Devletler politikasının " denizin bitip karanın göründüğü yerde  ve  geri dönülmemesi durumunda  ABD gemisinin  karaya oturacağı, bununda  geminin batma riskini büyük ölçüde artıracağı" olarak ifade etmekten başka tanımlayamıyorum. 

Amerika Ortadoğu ve Latin Amerika gibi çoğrafyalara taşımak istediği özgürlük insan hakları ve fırsat eşitliği değerlerini kapitalizmin çarklarına katkı vermek ve silah kartellerini finanse etmek ya da yeni nesil kölelik genişletmek. 

Oysa Amerikan  Devleti'nin  ve bütün  diğer devletlerin varlık sebebi, bir elin parmağını geçmeyen kapital  kartel   baronların çıkarlarına hizmet etmek değil " elbette kartel kapital sermayede korunmalı ve varlığını korumalı" ançak devlet bunları   korurken  toplumun bütün     kesimlerine karşı dengeli ve  tutarlı olmak durumunda, toplumun  diğer kesimlerini yok sayarak yapmamalı... 

Devlet, her yurttaşına asgari     yaşam koşullarını sunmak onları esenlik ve yaşama sevincine kavuşturmak güvenliğini sağlamak ve toplumda oluşan  ihtilafları adil bir şekilde çözüme kavuşturmak için vardır... . 


İbrahim Selvi
İstanbulpost köşeyazarı
Türkiye 







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı