Genç bakış


GENÇ BAKIŞ

Antalya \Türkiye 

Yaşayan kültürler  doğal olarak büyük ölçüde köklerinden beslenmek durumunda kalır. 

Yine yaşayan kültürler,  büyük bir  üst kültürün yarattığı medeniyetin aidiyet mensubudurlar ve alt kültürler bu baskın üst kültürden  beslenerek kendilerine yaşam algısı oluştururlar.. . 

Diğer yanda, Toplumdaki genç bireylerin genç kuşakların yarattığı “  sanat, düşün, edebiyat, sinema, kitap, bilim, mimari ve teknolojik yeniliklerin “  yaşama kazandırdığı  fikri mülkiyetler, sosyal kuramlar o toplumda yeni bir kültürün gelişip kazanıldığının da göstergesidir..

Toplumda  yaratılan  bu yeni aktifiteler, artık üst kültürü besleyen dinamizimdir.  Bu durum aynı zamanda sürekli kendini geliştirmek durumunda olan medeniyetin de besleneceği yegane kaynaktır.. “ Doğu ve Batı medeniyeti “


ESKİ OLAN ÇOĞU  KAVRAMLAR

Geçmiş,   kendi  içinde yaşattığı toplumun değerlerini ve yaşam tarzını [....]  tanımlar..

Toplumda yeni diye tanımlayacağımız çoğu kavramlar  tanılar genç zihinlerin yaşama kattıkları ya da kazandırmayı amaçladıkları yaşam algısı, iletişim  lisanı,  adalet algısı, hukukun  kapsayıcı   yaygınlaşması gibi  normlar..

Bu anlamda,  Birleşik Devletler’de ki genç girişimcilerin dünyada  evrensel üst kültürün   oluşumuna  katkı sağlayacak yenilikleri keşfetmiş olmaları; 

Diğer yanda   dünyada  global  ekonominin, iktisadi   yapının gelişip yaygınlaşmasına da öncülük  etmektedirler. 

Google, Facebook, Twitter , YouTube ve daha bir çok sosyal medya  iletişim ve paylaşım araçları, teknolojik yenilikler dünyada yeni bir üst kültürün [ yeni hukuki tanımlar, iktisat teorileri, yönetim birimleri ve baskın rekabet ] gelişip yaygınlaşmasına neden olmuştur..

Asıl bu araçların kazanılmasından öte, bu araçların toplumda meydana getirdiği  sosyal, siyasal, politik etkileşim, değişim daha da dikkat çekici..

Burada asıl yönelmek ifade etmek istediğim..
Yaşayan siyasi, sosyal, demokratik kültürümüzün gelişip evrenselleşerek üst kültüre, değere dönüşebilmesi için ..

Ulusumuzun genç insanlarının siyasete girmesini, siyasi partilere üye  olmaları gerektiğini vurgulamak istiyorum..




Bunun yanında Sivil Toplum Örgütleri de bu bağlamda çok önemli ( STK ) .. genç insanlar en az bir, iki  Sivil Toplum Kuruluşuna üye olmak durumundadır. 

Günümüzün  demokrasisi artık geleneklerden ya da dinozorlaşan  politik  kültürden  beslenmesi beklenmemeli..

Sivil  Toplum Kuruluşları  Türkiye’de ulusal   “ iç/dış “  politikanın  belirlenmesinde  etkili  rol üstleneceği gibi  siyasetin de yegane besleneceği ana kaynak olmalıdır. 



Böyleyken..

Kucağınıza almadığınız bir  varlığı  katma değere dönüştürüp  farkındalık yaratamazsınız. 

GENÇ BAKIŞ

Sevgili  geçler,  yaşayan kültürümüzü  yaşadığımız  çağın  modern tanımlarıyla örtüştürmek ve bu bağlamda çağdaş bir medeniyet yaratmak istiyor isek.... 

Bunu başarabilmemiz için... 

İhtiyacımız olan tek eylem;
Sorumluluk almak, inanmak ve oluşturduğumuz idayı eyleme dönüştürmek için yılmadan mücadele etmek gerekmektedir.. 

Daha önemlisi; 

Aklımızı,    biat eden,  itaat eden, sorgulamayan, karşılıksız saygı duyan, okur yazar ancak hiç okumayan [ ..] Samut  akıldan;

Gerektiğinde isyan eden, varlığı  her zaman modernize ve  revizyon etmeye hazır, yaratıcı düşünsel refleksler kazandırmadığımız süreçe. 
Aklımızın fişi çekilmiş   demektir..


TOPLUMSAL DİNAMİKLER



Toplumun bütün sınıflarına eşit mesafede yaygınlaşmış hukuk düzenini ve bağımsız yargı kazanılmadan hiç bir değer güvence altına alınamayacağı gibi yeni değerler de yaratılamaz.  

Toplumda  girişimci ruhun gelişip yaygınlaşması için düşünce ve fikir özgürlüğününde önü açılmalı, fikri kısırlığa neden olan hukuki  engeller de  ortadan kaldırılmalıdır. 

Bunu sağlamak için de,   ulusumuzun siyasi sistemi tüm ayrıçılıklardan arındırılarak  siyaset kurumuna liyakat kazandırılabilsin.  
Böyleyken daha fazla genç insanlar siyasete girmeli ve yarattıkları ideaları kendine alan açabilsin. 

Ve siyaset, ideolojik  partizanlık ve rant edinme gibi  popülist  politikalardan da  korunulabilsin. 


Şuna da inanıyorum ki;
Türkiye,  önümüzdeki yakın gelecekte  dünya sahnesine çıkartacağı medeni normlar İle gelişmiş milletlerin ön safında yerini alacaktır..

İbrahim Selvi tarafından yazılmıştır 
Kapadokya post köşeyazarı 
Gulsehir.org.tr 
selviabraham.blogspot.com 
İstanbulpost.press 
Köşemi takip etmekten keyif alıyorsanız lütfen yakınlarınıza öneriniz yazım hakkındaki yorumlarınızı anatoliaslv@gmail.com adresine iletebilirseniz 











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı