Geleneksel düşünce kalıplarıyla gelecek inşa edilemez


Geleneksel düşünce kalıplarıyla gelecek inşa edilemez

İbrahim selvi tarafından



Geleneksel düşünce kalıplarımızla ürettiğimiz düşünce ve fikirler, yaşadığımız çağın gereksinimlerini karşılıyamayacağı  gibi bize, gelecekte vaat etmeyecektir.  

Yaşadığımız dünyada toplumları etnik ve inanç kraterleri yönüyle ayırıp tanımlayamazsınız. 
Toplumlar inanç  ve etnik bakımdan iç içe geçmiş durumda ve bu durum her geçen gün artarak devam etmektedir.. 

“Avrupa Başkent'lerinde Müslüman’ların nüfusu sürekli arttığı gibi,  Cami sayısı bakımında da Müslüman  coğrafyasını aratır nitelikte değil. “

Ama, demokratik toplum olma, bireysel hak ve özgürlüklerin gelişmiş olması  ve  sosyal hukuk devleti olmak gibi durumlar başka..

Eğer bir toplumu bir coğrafyayı çağdaş karekterler ile nitelendirmek, tanımlamak istersek ki bunu; İslam coğrafyası  ya da Hristiyan Topluluğu olarak değil; 

Demokratik ya da anti demokratik, bireysel hak ve özgürlükler,  sosyal  sorumluluk yönü gelişmiş ya da gelişmemiş.  

Hukuk devleti veya değil gibi medeni normlar  ile  ifade etmek  tanımlamak  durumundayız. 

Yaşadığımız toplumda bireylerin  medeni  talepleri gelişmediği sürece, çağdaş arz da kendine alan açamayacaktır. 

Gerek Orta Doğu’da  gerekse nadiren de olsa Batı’da geçmiş,  tarihin derinliklerinde ki yaşanılmışlıkların  tanıklığı ile günümüze, geleceğe bakarsak ne barış toplumu ne de barışın hakim olduğu coğrafya yarata biliriz.. 

O zaman, günümüzün ve geleceğin bize vaat edeceği medeni arz-ı oluşturacak, medeni toplumun taleplerini karşılayacak Anayasayı, devlet yapısını (sistem)  O, coğrafyada   O' Ulus’ta yaşıyacak olan topluluk  kazanmak  durumundadır. 

Şu günlerde AB topluluğunda ayrılmak isteyen İngiltere böyle bir önemli karar vermek durumu ile karşı karşıya. 

Brexit- İngiltere’nin daha önce üyesi olduğu AB’den ayrılma süreci. Başbakan Theresa May’i ve kabinesini beraberinde İngiliz halkını da bu anlamda zor günler beklemekte. 

Çünkü, ayrılma süreci,  üye olmanın getirdiği bir çok yararlılıktan da feragat etmek anlamına geliyor ki, bu yeni durumu karşılamak, omuzlamak da uzun soluklu mücadeleyi gerektirmektedir. 

İngiltere halkı,  Brexit için büyük ihtimal halk oylamasına gidecek AB’den ayrılmak ya da birlikte yola devam etmek için referandum yapacaklardır. Çünkü, anlaşılan o ki, Theresa May Kabinesi bu sorumluluğu üslenmek istemeyecektir. 
Kanımca doğrusu da referandum yapmak olmalıdır, demokratik toplumun gerekliliği bunu gerektirir. 

Ben yaptım oldu derseniz daha sonra bir başkası gelip ben de böyle yapıyorum der. “ Türkiye’nin bazı Kent Belediye Başkan’ları öyle yapıyor ya!! “

Kent’lerde de Ulusal yönetimde de Başkan’ın birisi bir şey yapıyor diğeri  seçildiğinde ilk işi  önceki, Başkan’ın bir çok yaptığı işi ortadan kaldırmak, yıkmak, değiştirmek olmuyor mu?

SEVİYELİ SEVİYESİZLİK

Kısa vadeli çıkarlar edinmek yönlü politikalar üretirseniz bunun karşılığıda, uzun vadeli çıkarları sonlandırdığınız gelecekte, edineceğiniz yararlılıktan vaz geçeceğiniz anlamına gelir. 

Stratejik ortaklığı olan müttefik ülkeler ister AB tarafı olsun veya  ABD olsun diğer yakasında Rusya, Türkiye ve İran’ da dahil olmak üzere. 

Doğrusu, özellikle son birkaç yıl içinde  ülkelerin iç  politikalarında olduğu gibi dış diplomatik ilişkilerinde de  bir seviyeli seviyesizlik, kararlı kararsızlık hakim olduğuna tanıklık etmekteyiz. 

Ülkelerin genel iç ve dış politik vizyonunu güncel anlaşılmazlık durumunu ancak bu tanımla ifade etmek durumunda kaldım.  

Umarım ilerleyen zamanda taşlar yerine oturacak, diplomasinin de siyasetin de lisanına ve  eylemlerine akıllı sağduyu hakim olacaktır,  öyle ümit ediyorum. 

Belki de dünya,  iktisadi, siyasi ve hiç olmadığı kadar dünya barışının daha güçlü savunulduğu, kapitalizmin sosyalleştiği yöne doğru yol almak için güncel problemleri ivme ediniyordur. 

İbrahim selvi
kapadokyapost@gmail.com
Kapadokya post 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı