Bir seçimin anatomisi


Demokrasilerin olmazsa olmazı seçimler; bir tarafta siyasi partiler ve adayları, diğer yanda seçmenler.
Seçilecek olanlar, ülke için yapabileceklerini haykırdı,  yurttaşlar, dinleyip değerlendirdi. Kent meydanları partililerin haykırışları, alkışlarıyla inledi, sızladı silkelendi. Kimi zaman fırtınalar, soğuk rüzgarlar esti şehirlerin sokaklarında, kulaklarımız cınladı liderlerin haykırışlarında.

Geçti durmak duraksamaksızın ardına bakmadan politikanın Atlas’tan yeleli beyaz Atları. Olanca hırs ve engellenemez heybetiyle.  Uğradığı  şehirlerde heyacan, ihtiras ve iddia bıraktı kazanmak için.

Dediki  Adam, Saray dedi,  bu Saray ve mermerleri...Parlementer sistem.  Ve refah seviyesini yükseltmeyi vadetti.

Diğeri,  Kent Parkı ve Kıraathane dedi; Büyük Türkiye, 2023 hedefleri ve yeni Başkanlık sistemi
Ve böyle vadedilen söylemler devam etti.

Netice malum; bilinen şey kanıt delil istemez. Ortaya çıkan netice  alınan sonuçtur.
AKP 16 yıllık iktidarını yenilmez, yıkılmaksızın  21 yllını doldurmak üzere Kaptan Köşküne çıktı.
AKP rotasını Millete anlattı hedeflerini belirledi ve “ mazmata” pusulasını önümüzdeki günlerde Y. Seçim Kurulunda alacaktır. Memleketimize milletimize hayırlı olsun.
Yalınız dikkatimi birşey çekti; AK partililer önçeki kazandıkları seçimlere nisbeten çok sevinçli, mutlu değiller keza, düşünçeliler, sebebi nedir bilinmez.

İlk günden  AKP’ ye Muhalefet etmeyelim, yakışık almaz. Ozaman ne diyelim hayırlı olsun, başarılar dileriz.
Doğrusu AKP’yi çok zorlu bir süreç bekliyor. Seçimden ağır yaralı çıkan CHP kendini toparlayı toparlamaz “ yüksek ihtimal CHP politik revizyona girecektir” AKP ye karşı şimdiye kadar hiç yapmadığı ağır muhalefeti yapacak, kıskaca alacaktır. Diğer yandan coğrafi sorunlar,terör,  ekonomik darboğaz ve yeni kurulmakta olan Başkanlık sisteminin yerleşmesi. Başkanlık sisteminin ne olup nereye varacağını AKP’ de yaşayarak görecek olduğu gibi; her adımında da muhalefetin ağır eleştirilerine maruz kalacaktır. Ayrıca, yeni sistemde atılan her adımın neticesini AKP’de uygulayıp neticelerini gözlemlemek durumunda kalacak. Yaşayıp millet olarak tanık olacağız.

Vekil adayı olup kazanamayan partililerde var. Bunlar içinde metanet diliyorum, eğer siyasette değer yaratacaklarına inanıyorlarsa, bu illa Meçliste Vekil olarak yapılacak diye birşey yok. Bu arkadaşlarda Meçlis dışında politik yaşamlarında başarılar dilerim.


Siyasetin dahi adamı Bahçeli...

Zor zamanların politikacısı, refleksleri ağır, derinden ve güçlü. Herşeye rağmen ve her şartta zamanı Leh’ine işleten siyasetçi. Yine giriştiği geniş çepheli dağınık politik yelpazede izlediği tutarlı politik söylem ve eylemleri neticesi 24 Ağustos seçimlerinde Millette gerektiği desteği aldı. Yeni kurulacak Başkanlık sisteminin ve oluşacak yeni Meçlisin belirleyiçisi olmayı başardı.

Şunu yazmadan geçemiyecem; bu yazımı tarihe not düşüyorum, böyle biline böyle söylene...
Bu seçimlerin en büyük galibi Türk seçmeni Türk insanı, Türk Milletidir. Türk Milleti, yüksek karekterlidir, çalışkandır ve hiç bir Millette olmayacağı kadar sağduyulu, sezgileri güçlü ve zekidir. “ eğitim eksiği olabilir” bunu seçime katılım ve seçim aritmetiği birkez daha göstermiştir.
Her kim Türk İnsanını aşağılar, Türk İnsanına “aptal” argo vari yakıştırmada bulunacak olurasa, bilin ki O insan, Türk İnsanının seviyesinden çok daha aşağılardan olduğu içindir.
Ne mutlu Türküm diyene...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı