Tanımsız Kararlılık




          Yoğun olarak yaptığımız eleştiriler, yetersiz yersiz ve eksik yanlış bulup ifade  etmek ihtiyacı duyduğumuz  birçok konu başlığı var. Birikmiş, güncel taleplerden doğan artarak devam eden, çözüm gerektiren problemler de var.  Çoğu zaman eleştirilerimiz yerini, hakarete varan saygı sevgi duvarını aşan  ifade. İthamlara bırakıyor. Eleştirilerimiz ve konu başlığı oluşturan politikalarımız, tanımsız ucu açık kararsızlığa dönüşüyor.  ulusal politikada dahi, bir tarafın kanlı kavgalı darbe dediği kalkışmaya; diğer kesim planlı darbe diyebiliyor.  Durum böyle olunca ortaya tanımsız kararlılık gibi anlamsızlık ortaya çıkıyor.  Başka Birgün, cemaat ile fetöyü ayıracağız; kim cemeatcı kim fetöcü  ayıklayacağız.
Entelektüel alanda da tanımsız kararlılık söz konusu. Kim liberal değişimci, kim muhahafazakar gelenekçi, doğrusu anlamakta güçlük cekiyoruz.  Mhahafazakarlığa  gelenekçi algıya karşıysan libaral değişimci; liberal demokrat  laik karşıtı isen, tutucu muhafazakarsınız. Peki aristokrat entelektüel evrensel değerler  gibi; milliyeti. İnancları aşan yükselen yeni dünya algılarının varlığı, ortak idealler ve dünya insanının  yaşam kalitesini yükselten oluşumun varlığı Yen'i olmadığı gibi, millet olarak bizim ne ölçüde katkı sağladığımız şidetle sorgulamamız gereken  tanım diye düşünüyorum.  Dünyada Türkleri ve islamı ön plana çıkartan, islamın evrensel değer olması ve tüm insanjığa bu yönde katkıda bulunması idi. Şimdi islam ve Türklerin evrensel algısı sorgulanır  durumda olduğu gibi, tanımsız bir kararsızlık algısı da hakim..

         KURBAN BAYRAMI

         Nerdeyse dünyanın enbüyük organizasyonu desek, Kurban bayramına haksızlık etmeyiz.  Diğer yanda, özellikle büyük şehirlerde  çevre ve şehirlilik acısında  altyapı eksikliği söz konusu. Kurbanların satış alanları, kesim usul  ve kaidesi, oluşan çevre kirliliği.  Kurban bayramı ve kurban kesimi ile ilgili sorunların çözümü ile ilgili ihtiyaçların karşılanmaması, tanımlanmayan cözüm arayışı, aykırı fikir  ve ölçüsüzlüğü de beraberinde getiriyor. Herşeyi zamana ve işi oluruna bırakmak eski bir algımız, artık günümüz de bu durum aymazlık ve gayrı medenilik olarak tanımlanıyor.
Yüksek idealler içeren anaca yönelirken,  birçok ayrıntıyı yada bir başka altarnatif değeri hiç edemez Yok sayamayız.  İncinsende incitmeden, nefes alırken nefes aldıracakken, başkalarının nefesini kesmeden, yol almayı mesafe kaydetmeyi temenni ediyorum. Bütün islam aleminin bayramını kutlar hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

          TATİL VE TRAFİK KAZALARI

          Bilinen malüm olan, izah ve ihtar gerrektirmiyeceği gibi;  suçlulardan da sucu sorulmaz. Neyazık ki milletimizde ne olacak, birşey olmazla başlıyan kural tanımazlık ve sorumsuzluk. Genlerimize işlemiş, genel kültür  gelenek adet olmuş durumda. Eğer yaşamak istiyor, huzurlu insancıl, yaşam kalitesi yüksek çevre ve toplum oluşmasından yana isek. Ser  verip sır vermemek gibi kurallardan, doğru olandan, bilimsel akılcıl algı ve tanımdan ser verip taviz vermeyeceğiz. Üç yanlış bir doğruyu götütür ancak yüz doğru bir yanlışı telafi edemez.
Herkese iyi bayramlar, huzurlu tatiller diliyorum. Esenlik

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı