Zeki Tekiner anısına
Zeki Tekiner anısına 1929- 1980
O bir devrimci halk adamı Av.Zeki Tekiner
Devrim denilince aklımıza siyasi değişim, hükümet, yönetim, rejim ya da ideolojik yanlı değişim, degistirmek, devirmek, darbe, aşağı almak (Askeri ya da Sivil) düşünüyor öyle bilip tanımlıyor ifade ediyoruz.
Ve öylede tanımlanıp bilinmekte ancak oysa ki; asıl devrim, Fransız devrimi 1789-1799, Çarlık Rus devrimi 1917, Çin 1927 ve veya Osmanlı sonrası Cumhuriyet devrimi 1923 İran'daki Molla devrimi 1979 değildir.
Eger öyle olsaydı yapilan devrimlerin sonuçlarıda birbirine yakın olurdu ki bunlar ozünde siyasi, rejim, ideolojik tabanlı politik rejim yanli degisimler devrimlerdir.
Kültür devrimi halkın, toplumun evrilerek kendisinin bir sürecte gerceklestirdigi kalıcı ve geri dondurulemeyen ve engellenilemez bilinc devrimidir.
Resim: Av.Zeki Tekiner siyasetci
Ancak bu siyasi rejim yanli devrimleri yok ya da küçük şeylerde sayamayız.
Böyleyken asıl devrim kültür, bilinç devrimi degisimidir.
Siyasi devrimler şekillenen yeni otoritelerin yonetsel degisimi, otoritenin halka yonelttigi irade usulünün ve metotlarının degisimidir.
Toplumlarda zihinlerdeki değişim ve bilinç, kültür değişimi devirimi yasanilmadan yapılan fiziki siyasi devrimler hukuk, yasa ya da rejim yönlü devrimlerin toplumun zihinsel evrim gerceklestirmesinde etkili olamayacağı gibi uzun vadede sürdürülebilir de olamamaktadır.
Bir toplumda bilinç anlamında bir kültür bakiş, algı ve kaygı yönlü gelişim degisim, zihinsel evrim kazanılmadan.
Toplumlar yaşadığı çağın gerektirdiği uygarlık seviyesine ulaşıp refah toplumu düzeyine ulasamamaktadirlar.
#zihinselevrim
#dusunselevrim
haber yorum
ibrahim Selvi
kapadokyapost
kapadokya@gmailcim
anatoliaibrahim.blogspot.com
Zeki Tekiner kimdir :
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Besni Cumhuriyet Savcılığı, serbest avukatlık, TBMM 15. Dönem Nevşehir Milletvekilliği, Kurucu Meclis Nevşehir İli Temsilciliği (6 Ocak 1961 – 25 Ekim 1961) yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.[1]
CHP Nevşehir İl Başkanı iken 17 Haziran 1980 silahlı saldırı sonucu öldürüldü.[2][3]
Ölümü
değiştir
11 Şubat 1980 tarihinde evinde uğradığı silahlı saldırıdan yaralı olarak kurtuldu. 17 Haziran 1980'de şehir merkezinde girdiği bir bakkalda uğradığı ikinci silahlı saldırı sonucu, dükkanın sahibi ve CHP üyesi Yavuz Yükselbaba ile birlikte öldürüldü.[2] 18 Haziran 1980 günü Nevşehir'de düzenlenen Bülent Ecevit'in de katıldığı cenaze töreninde konvoya çapraz ateş açıldı, çok sayıda milletvekili ve vatandaş yaralandı, tabuta ise 13 kurşun isabet etti.[4] 19 Haziran 1980 günü ise Ankara'da cenaze merasimi düzenlendi.[4]
Ölümünden sonra
değiştir
Zeki Tekiner cinayetinin faillerini azmettirdiği iddia edilen Ülkü Yolu Derneği İç Anadolu Eğitim Sorumlusu Ömer Ay, olayın ardından Almanya'ya gitti. Sonraki yıllarda Almanya tarafından Türkiye'ye iade edilen Ay, Zekir Tekiner cinayetinin faillerine yardım ettiği gerekçesi ile yargılandı. Yargılama sonucunda idama mahkûm edilen Ömer Ay'ın cezası, 20 yıl ağır hapis cezasına çevrildi. Yıllar sonra verdiği bir röportajda cinayete dair şunları söyledi:
...Onu (Zeki Tekiner'i) öldüren iki ülkücü kaçak ülkücüydü. O ülkücülere burada ev tuttum ve iş buldum. Benim bütün olaya katkım bundan ibaret. Onlar davamızın, hareketimizin kaçaklarıydı. Genel merkez tarafından bana gönderilmişlerdi.
kaynak Wikipedia
#İbrahimselvi
#kapadokyapost
Yorumlar
Yorum Gönder