Tasarım, Estetik, Görsellik - Kentlerimiz ve yaşam


Tasarım, Estetik, Görsellik - Kentlerimiz ve yaşam


21 Aralık 2022

Bursa/Türkiye 

İbrahim Selvi tarafından 


Dünyanın pek çok bölgesindeki Tarihi Doğal ve Kültürel Varlıklar günümüz toplumunun dikkatini çekmeye devam ediyor, bu tasarım harikası mimari yapılar insanları kendisine çekiyor, kültürleri kaynaştırmakta öncülük ediyor.


                      Resim:Bursa Ulu Cami 1399

Modern toplumlar bu hususta yaratıcı değil.

Hatta diyebiliriz ki, modern insanın zevki yok, estetik, tasarım, mimari görsellik ve kent tasarımı gibi zevklerden yoksun olduğu gibi bu yönlü talebi de yok.


Kentlerimiz yaşanılması zor,  adeta zorunlu ikamet adreslerimiz, koskoca ve sürekli genişleyen planlı  varoşlara dönüştürülüyor. 



                   Resim: Bursa Ulu Cami  

Belediye başkanları; bana Başkan desinler gibi..

Kent tasarımı kültüründen yoksun, hiçbir bir estetik, görsel, tasarım ve mimari zevki olmayan insanlar sırf Başkan olmak adına yarışıp seçimleri  kazandıklarında  kentlerimizin yaşam alanlarımızın içine ediyorlar.

“ Baba, çevrene bakar mısın hiç Türk var mı? “

Hayır yok.

“Peki neden?”

“ Çünkü,  Türklerin böyle bir zevki, talebi yaşam zenginliği yok. Bak çevremiz uçsuz bucaksız Orman; Hollandalılar yürüyüş yapıyor, koşuyor, bisiklet sürüyor ve aileler hep birlikte eğlenerek sağlıklı yaşamaya yönelik spor yapıyorlar “ Hollanda/Hılversum kentinden. Bir hafta sonu baba ile oğlunun yolu ormanlık alana çıkar ve orada gördükleri karşısında kendi aralarında böyle bir diyalog geçer. 


Uzunca zamandır Antalya’da yaşıyorum. Antalya’yı bilenler  kenti, çepeçevre saran ormanlarını da  bilir.

Ancak, Antalyalı yaşadığı kenti bilmez, tanımaz. 

Ormandan ancak, yangın çıkınca haberi olur ya da ormandan ayırt edilmiş (düzler çamı) bölgede piknik yapmak için ormanlık alana girer.


Akdeniz Sanayi  Sitesi'nin altında, Şafak Mahallesi’nin  batı yanında  ormanlık alan başlar (Antalya Batı Ormanları) ve bu ormanlar Çanakkale’ye kadar uzanır.

Bazen haftasonları kimi zamanda hafta içi  Batı ormanlarında koşu ve yürüyüş yaparım, birlikte bu alanda spor yaptığımız bir elin parmağını geçmeyen arkadaşlarım var,  bu alanda geçirdiğimiz vakit,  dünyada hiç bir şeyle değişilmeyecek zamanlar  olur.

Gökyüzü mavi, yer toprak ve görebildiğiniz herşey yeşil ağaç  ve bütün hücrelerimiz  oksijen ile doluyor.

En az on beş km koşup yürüyorsunuz,  parkurumuz birbirine bağlanan itfaiye yolları. Ve bu aktiviteyi yaklaşık  yirmi yıl süreli yapıyorum. 

Ne olan biliyor ne de olmayan talep ediyor...


Şimdi, bu günlerde Bursa ziyaretindeyim.

Bursa ile ilgili hiç bir şey yazmayacağım.

Çünkü, kentte yazacak hiç bir şey yok. Koskoca bir köy, bir varoş. Kentin hiç bir zevki yok. Hatta şöyle çevreme bir baktım beni lütfen yanlış anlamayın, kentin  diksiyon kültürü de  gelişmemiş.


Bursa’dan önce Uşak’taydım...

Burası da aynı, kentin yeni imara açılan bölgelerine zevksiz binalar yapmışlar, dere bayır alabildiğiniz araziyi imara  açmışlar.

Uşak’ta kent merkezine uğradım, İsmet İnönü Caddesi’nde altyapı  revizyon çalışması var. Cadde araç trafiğine kapatılmış ancak yaya trafiğine açık. 

Aman Allah’ım! Genişçe bir caddede insanlar tarlada yürür gibi ilerliyorlar, her yer moloz, metal parçaları, altyapı  malzemeleriyle dolu.

Hiç değilse caddede yaya yürüyüş alanı bir bariyerle koruma altına alınır ve  özel geçiş noktaları geçici olarak yapılması gerekir. İnşat süresinde bu düzenleme değişerek devam eder.

Yok, öyle birşey yok gelişi güzel alt yapı şartlarının getirdiği sürecin önünü açarak doğaçlama. 

" Oysa insan, dizginleyen terbiye eden yeniden yeniden şekillendiren değil midir? "

Yani herşey kendi alanını yaratacaksa o zaman insan olmanın ne hükmü var. 

Buradan  asıl konuya geçiş yapıyoruz. 

Nedir o asıl konu... 

Kurumsal kimlik... 

Kurumsallaşmak... 

Nedir kurumsal olmak ( kurumsal devlet, kurumsal şirket, işletme, kurumsal Belediye..) 

Kurumsal olmak :  Sıfırdan bir otomobil yapmak, Uçak yapmak, endüstriyel bir ürün tasarlayıp pazarlamak) gibi önemli ve kazanımı bu saydıklarımdan hatta bir devlet kurmaktan daha üst bir kavram. 

Herkes ya da ilgi alanındaki insan bir işletme kurabilir ançak ona kurumsal bir kimlik kazandırmak bambaşka bir şey. 

Çevremizde kurumsal olmayan onlarca devlet var. 

Osmanlı Devleti, kurumsal olamadığı için... 

Türkiye Cumhuriyeti kurumsal kimliğe kavuşturulamadığı için darbeler ülkesi olmuştur ve onlarca yıl sivil demokratik yönetimi  Meclis iradesi Askeri vesayet baskısı altında kalmıştır. 

Soruyorum size; Cumhuriyet  bir halk iradesi değil midir? 

E, o zaman Askeri vesayet ile halkın  iradesini gasp ederek, ipotek koyarak  Cumhuriyet idaresi olur mu? 

Zaman insana birşey kazandırmaz, insan zamanı kullanarak çok yönlü gelişme kaydeder. 

Yoksa önünüze bir bin yıl koysanız size ne yarar sağlayacak. 

Oturup   kurtarıcı bekledikten sonra... 

Hakikaten önümüzde demokratik seçimler var ve muhtemelen adaylar da ilerleyen süreçte belirecek,  sizi ileri yüzyıla taşıyacak kurtarıcınız kim olacak? 

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk kurtarıcımız, şöyle mi düşünmeliyiz keşke ölümsüz olsaydı ya da çıkıp gelse bizi yeni ufuklara taşısa. 


İngiltere’de bir yılın içinde üç Başbakan ya da üç hükümet değişikliği yaşandı.  

İngiltere kurumsal devlet kimliğini kazanmış. İngiltere’de isterseniz her yıl seçim yapın,  halkın umrunda bile olmaz, İngiliz halkı Başbakanına kurtarıcı rolü de yüklemez buna sistem olanak sağlamaz. 

Daha ilerisi AB’nin bir çok ülkesinde halkın  seçimlere katılma oranı ne kadar biliyor musunuz? %30 lar düzeyinde olursa katılımın iyi yüksek olduğu kabul edilmekte. 

Halkın politikacıyla pek işi olmaz hatta AB insanı hiç siyaset yapmaz, hükümet politikalarına gündelik yaşamlarında hiç yer vermezler. Neden? 

Çünkü, ihtiyaç hissetmezler, konu çıkmaz, dolap dümbelek işi olmaz. 


İbrahim Selvi 

anatoliaslv@gmail.com 

selviabraham.blogspot.com 

İstanbulpost.press 

Kapadokya post köşeyazarı kapadokyapost@gmail.com 

Köşemi takip etmekten keyif alıyorsanız lütfen yakınlarınıza önermenizi rica ederim köşem hakkında yazı ve yorumlarınızı ya da ilgi göstermem gereken konuları kapadokyapost@gmail.com adresine ulaştırabilirsiniz. 







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı