Kaplumbağa Vadisi'nden selamlar... Kapadokya\Gülşehir


Kaplumbağa Vadisi'nden selamlar...
Kapadokya\Gülşehir

Dünyanın gündemi Covid-19 pandemisiyle önce sarsıldı, sonra Pandemi güncesine kitlenerek  diğer dünya gündemini meşgul eden bir çok şeyi " Terör, içsavaşlar, göçmen sorunları" gibi sümen altı yapmak durumunda kaldı...

Şımarık mağrur kendini beğenmiş ABD ve Birleşik Krallık (BK) pandemiyle önce alay etti, ilerleyen günlerde ciddiye almak durumunda kaldı..
İngiltere Başbakanı Boriss Johnson  pozitif olduğunu açıklayarak hastaneye yatmak durumunda kaldı. ( İngiltere'deki diğer  enfekte hastalar biz neden hastaneye yatamıyoruz) yönlü protosto ifadeleri İngiltere  medyasına yansıdı.

Avrupa'nın diğer gelişmiş olduklarına inandığımız İtalya, İspanya ve Fransa gibi devletlerin Pandemi ve oluşacak benzeri sosyal  kriz vakalarına ne kadar hazırlıksız  olduklarını altyapılarının beklenenden çok daha zayıf, güçsüz olduğunu şaşkınlıkla öğrenmiş oldular\olduk.

Dünya insanı Covid-19 pandemisi öncesinde de  evrensel değerler yaratma yolunda kaplumbağa hızıyla ilerlemekteydi.
Dünyanın gelişmiş ülkeleri,  dünyanın geri kalan gelişmemiş çoğrafyasını  sürekli suçluyor, bu ülkelerin siyasal  rejimlerini, demokrasilerini özürlü bulmakta,  dünyanın bu yarısına aralıksız  siyasal Pandemi uygulayarak dünyadan\yaşamdan izole etmek gibi  çok yönlü siyasi\mali ambargo uygulamaktaydılar.

Koronavirüs, dünyanın  gelişmiş yanıyla   diğer az gelişmiş  kalan çoğrafyasını birleştirdi ve aynı “ Covid-19” Pandemisinin  izalasyonununa mağruz bıraktı,  adeta kader birliği yapmak gibi yeni bir durum kendini gösterdi.



Taraflar birbirini  suçlamaktan  karşı tarafı özürlü bulacak politikalar geliştirmekten  yoksun kaldı, bunun yerine  deyim yerindeyse “herkes kendi başının derdine düştü” dünya bütün varlığıyla salgını etkisizleştirmek uğraşısına yöneldi. ..

Diğer yanda; Covid—19 bir şey daha yaptı “insanların direncini kırarken” Ulusların zaaflarını da  açığa çıkarttı, mağrur, gururlu ve kibir abidesi  durumunda olan devletlerin  egolarını  yerle bir  etmekle kalmayıp,  acizliklerini itiraf etmek durumunda  bıraktı.

Dünyanın en zengin ülkelerinin toplumun bütün kesimlerini etkileyen “sınıf gözetmeksizin” olağandışılığa hiç de hazırlıklı olmadıklarını..
İnsan hakları özgürlük ve demokrasi ve tekneloji ihraç eden Ulusların bu demogofide  hiç de gelişmemiş oldukları açığa çıktı..

Birleşik Devletler'de 20 milyon insanın sağlık güvencesinde yoksun olduğu gerceği ve mevcut sağlık altyapılarının beklenenden çok daha yetersiz olması ve  hastanelerin  asgari telep ettikleri sağlık gereçlerinin karşılanamayışı,   dünyada en az Covid-19 pandemisi kadar şaşkınlık yarattı.

Keza Avrupa’nında  bundan kalır yanı olmadığı, buna paralel;
Özellikle İtalya, İspanya ve Fransa’nın  pandemi karşısındaki çaresizliği  İngiltere’in pandemiyi olan  duyarsızlığı düşündürücü olmakla birlikte  " Bu ülkelerin dünyanın geri kalan yarısına insan hakları, demokrasi ve sosyal devlet demogojisi adına ders vermek " amaçlı uyguladıkları Askeri operasyonlar başta olmak üzere bir çok  siyasi\mali  Pandemiye mağruz bıraktıkları gerçeği " affedilmez ironi" tarihe not düşülecek vaka niteliğinde.

Bunun yanında;

Türkiye  gelişen  pandemi süreçinde olumlu yönlü   fark yaratmakla kalmayıp, gelişmiş Batı'ya" İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya başta olmak üzere dünyanın bir çok bölgesine  hibe niteliğinde  Koronavirüsle  mücadele kapsamında sağlık gereçleri  yardımında bulundu.

Türkiye, Pandemi sürecinde kendi test  cihazını geliştirdi.
Ve bu süreçte Türkiye’nin, kendi aşısınıda geliştireceğine inanıyorum.

Diğer yakada, Çin'de  Pandemi süreçinde  sıradışı fark yarattı, çok kısa bir sürede salgını kontrol altına alarak asgari kayıplarla süreci izlemeye aldı.
Cin, bir hafta gibi kısa bir sürede koronavirüsün tedavisine yönelik hastane yapmayı başardı.

İran diğer geleneksel politikalarında olduğu gibi Pandemi de de sinıfta kaldı..

Gelişmiş Batı, sınıfta kalmakla kalmayıp, bütün inandırıcılığını ve öz güvenini kaybetti...

Dünya Koronavirüs öncesi ve sonrası diye büyük bir değişim yaşar mı diye soracak olursak bunu da beyleyip görmek lazım diye düşünüyorum...

Şu da var ki;
Dünya hep büyük trajedilerden sonra bir gelişme kaydeder diye biliyorduk " Birleşmiş milletler, İnsan hakları Sözleşmesi, Dünya Aförgütü, Venedik Sözleşmesi, Kopenak Kraterleri" ve böyle...
Ancak bunun böyle olmadığını da koronavirüs pandemisi açığa çıkardı...

Dünyanın umut bağlayıp olmak istediği Batı tarzı devlet ve toplum modelinin ne kadar göstermelik ve içinin boş olduğu gerçeğini; 
Pandemi  güncesiyle,  bunun hiç de öyle  olmadığını öğrenmiş olduk..

( Pandemi konusunda eleştirel yaklaştığımız Batı'nın bu  zaafı, Doğu toplumlarında yaşanılan  despotizmi ve devlet varlıklarının sömürülmesi gerçeğini) ortadan kaldırmayacağınıda ifade etmek durumundayım.

Bu durum aynı zamanda Batı toplumlarının Doğu toplumu  üzerindeki yarattıkları baskın toplum\birey karakter üstünlüğünün de  ana politikasını  yaratıyor. " Devlet üzerindeki  aile hanedanlıkları ve devlet gelirlerinin bu çevrelerce gasb edilmesi "

Yani, geçtiğimiz 19 ve 20 yy. dünya savaşlarının yarattığı trajedi sonrasında dünyada gelişme gösteren özgürlükler,  sosyal haklar, bireyin hukuk yönlü özgürlüklerinin güvence altına alınması  gibi modern  toplum yaratılmasına yönelik bir çok  kazanılmış kabul edilen kavramların " özünde yine güç odaklarına ve çıkar çevrelerine, seçkinlere yönelik"  kazanımlar, yararlılıklar olduğu gerçeğiyle yüzleşmek gibi sorgulanması gereken traji sosyolojik bir durumda açığa çıkmış oldu.

Bunun yanında  sıradan insanların, halkın, alt sınıfların " sokakta, bakım yurtlarında ölüp gitmek" gerçeğiyle  dünya insanı yüzleşmek durumunda da kalmış olacak... 

İbrahim selvi
Kapadokya Post yazarı                                               Kapadokyapost.press


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı