Yapısal eleştiri cezalandırılmamalı

Bügün farklı bir konu yazmayı düşünüyordum ancak, Hürriyet’ten E. Özkök’ün köşesinde değindiği bir konuya dikkat çekmek istedim. 
Diğeride ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’ye yönelik üslubu, diplomatik nezaket kurallarını aşan Tweet atması oldu. 

Birincisi- Geçmiş dönem Meçlis  Başkanlığı yapmış, evveli de Milli Eğitim Bakanlığı’nda bulunan İsmail Kahraman;

Sayın Kahraman diyor ki;  “ İttihat ve  Terakkiciler  büyük imparatorluğu 8 günde yıktılar. İçlerinde hain ve satılmışlar da vardı”

İttihat ve terakkicileri savunmuyorum ancak, bir soruyla konuya farklı  perspektif  kazandırmak istiyorum. 

Birincisi- O, büyük İmparatorluk neden üç beş tane ittihatçının eline kalmış. 

İkincisi- Üç beş ittihatçı bir imparatorluğu yıkabiliyor sa? 

Daha öncesi, bir ayakçı çıkıp İmparatorluğun Başkent’tin de başlattığı isyanla deffaten, Padişahın kellesini istiyor ve alıyorlarsa. 

Sormazlar mı? Bu ne cihan imparatorluğudur. 

İşin doğrusu başka; Göçer çadırından çıkıp   Doğu Roma Bizans İmparatorluk tahtına oturan Türk Göçer’lerin fetih  başarısı, başlarını döndürmüş ve  aklının ferasetinin  üzerini örtmüştür. 

1453 Konstantiniye fetihinin  ardından 1560 yıllarına gelindiğinde Batıdaki bir çok köklü değişimler; matbaa, pusula , coğrafi keşifler ve Kiliselerin siyasi alanın dışına çıkartılması ve İncil’in   Martin Luther  tarafından Almancaya tercümesi Batı’da yeni çağın başlangıcı kabul edilmekte. 

Elle taşınabilir  piyade tüfeklerinin  icadı “ hakkaten bizim henüz yapmaya başladığımız piyade tüfekleri seri üretime geçmemişti, inşallah seri üretim  başlanmıştır”. 

Neyse, aslında sorgulamaya açıklık getirmeye lüzum yok. 

Doğrusu, Osmanlı’yı gerçek manada araştırıp yaşadıklarını, tecrübe edinerek kendi yararlılığımıza dönüştürmüş olsaydık. 

Bugün belkide daha farklı yerde olurduk.  
Demokrasimiz sekteye uğramazdı. Popilizim uğruna düşmanca kamplaşan siyasi bağnazlığın toplumda gelenekleşen  popüler kültüre dönüşmesine izin vermezdik. 

Daha da konuya atfen çok şey yazılabilir nitekim, Osmanlı’nın sorumsuz, liyakatten uzak  mutlak monarşik mali ve siyasi iradesi;

Türklerin, Anadolu’daki hezimetine belkide, yüzlerce yıl yaşanılacak kararlı güçsüzlük eyleminin  etki kaynağına da neden olmuştur. 

Peki, bugün yönetebiliyor muyuz?  kesinlikle hayır. 

Neden? 
Çünkü, yine bilgiyi hapsediyoruz, yapısal eleştirel yaklaşıma fitne ve bozgunculuk olarak bakıyor, sorgulayan eylemi cezalandırmaya devam ediyoruz

Eleştiriye açık değiliz, kendimizle yaşadığımız toplumla yüzleşemiyoruz. 

Geçmişte ve güncel yaşanılmış başarı ve başarısızlığın çekim güçünden  çıkamıyor, kendimize yene alan açamıyoruz.  

Yukarda ki Osmanlı’ya yönelik eleştirel yaklaşımım umarım beni Osmanlı düşmanı, atasına  aslına çekmeyen haramzade gibi deyimlere muhatap  kılmaz. 


Yasa yapmasını bilmeyen yönetmesini de bilmediği gibi, yasaların uygulanmasında kararlılık da gösteremez. 

Proje üretir  ama, neden üretmesin? nasıl olsa parası, bekamızı tehdit eden, bir Tweet ile bizi hapsedenlerden. ( Dünya Bankası) para çok. 

Al krediyi sonrası, gelecek nesiller yüzlerce yıl ödesin, ödeye bilirse? 

İlgili maliye de mali, disiplinden yoksun kalsın.  Sonrası enflasyon, fiyat artışı, vergilerin her yıl istikrarlı istikrarsızlık yaratmaya yönelik rutin hükümet politikası gelenekleşsin. 

Akabinde...

Ülkede, siyasi mali  politik istikrarsızlık kronik vakaya dönüşsün. 

Yalnız şunu da yazmalı, yukarıdaki savlarımı, öngörümü destekleyici aksaklığı ifade edim ki; yarın  aklını vatanperverlik ile örtmüş duyguyla dost dolu insan, bir de partizan sa.  

Kendimizi savunamaz durumda kalmayalım baltayı,  taşa vurmayalım. 

Hani, şu gündemde Meclis Başkanı büyük şehir adaylığı mevzusu var ve bu durum. 

Meclis Başkanı’nın koltukta nasıl oturacağa nasıl  Meclisi yöneteceği  anayasanın 94.cü mad. belirtilmiş. 

Bu yetmemiş ilerleyen md yine tekrar idari konuya anayasada yer verilmiş. 

İyi de, idari hukukta olması gereken kuralı anayasaya, ilgili Bakanlığın yerel idarenin güncel düzenliye bileceği gerektiğinde, yönetmenlikle revize edebileceği yönetmenliği kanunlaştırırsanız. 


Ve bu gibi durumlar yönetenin de yönetilenin de elini kolunu bağlar. 



Üç yüz, beşyüz mad.  daha da çok mad. Anayasa olur mu? Meclis Başkanı’nın koltuğunu nasıl temsil edeceği (oturacağı) anayasaya yazılır mı?

Anayasa, yurttaşlık sözleşmesidir. Anayasa toplumun kendisi ve oluşturduğu devletin omurgasını oluşturacak mutabakat metnidir. 

Böyleyken anayasaya aykırı suç  kapsamına giren fiilin de failinin de yargılanacağı yer mutabakat yeri meçlistir. Meçliste “ oluşacak yüce divan” dinlenip yargılanır. “ C. Başkanı, Başbakan, ilgili Bakan ve  üst düzey bürokratlar “ mahkemede yargılanmazlar. 

Eğer beş yüz md. anayasa yaparsanız hukuk devletiyiz diyemezsiniz çünkü, 
hukuk  kuralları uygulanır olmaktan çıkar, zamanla değiştirilmesi gereken ancak, yenisini yapmak eskisinden daha külfet “zaman aşımı” getireceğinden. 

Değiştirilip güncellenemeyen  yüzlerce yasa,  bugün olduğu gibi, ayak bağı olur. 



Hukuka da hukukçuya da siyasetçiye de yazık edersiniz. Kurumlar saygınlığını, inandırıcılığını yitirir. Toplumu, millet yapan güven duyusu zayıflar. Ve geçmişte olduğu gibi bir de bakarsınız devlet yönetilir olmaktan çıkar. 

Dışı  imparatorluk, dışı  demokratik laik hukuk devleti içi, Göçer Çadırını andıran bir sistemle karşı karşıya  kalmak durumu hasıl olur. 


İLGİLİ TWET’E NEDEN OLAN DEVRİK STRATEJİ

Başkan Trump’ın  sosyal medyadaki Türkiye’ye yönelik İlgili  Tweet paylaşımı kabul edilemez ancak, bu durum Trump’ı da aşmakta O’na da kararlı kararsızlık istenmeyen seviyeli seviyesizlik yaşatmakta. 

Peki, neden uzun zamandır Türkiye, ABD ile  çelişkili, tutarsız politik bir seviyeli seviyesizlik  yaşamaktadır.  

Trump’ın  ABD’de iktidara gelmesinin öncesinde de başlayan Türkiye-ABD ikili ilişkilerde yer eden stratejik eylem farklılığı; 

Trump’ın da hazırlıksız çıkışlarıyla Türkiye- ABD ilişkileri kontrolden çıkmasına ve bir birini tehdit eder ileri aşamaya taşınmasına neden olmuştur. 

Oysaki Türkiye-ABD birlikteliği stratejik ortaklık, müttefiklikten öte derin ve etkileyici “ özgürlük, hukukun üstünlüğü, demokratik toplum, eşitlik, bireysel özgürlük,  fırsat eşitliği, kapitalizm gibi” fikir ve inanç birliğine dayalı. 

Eğer dünyada birisi diğerine karşı savaşmaz, savaşıp birbirlerini katletmez iki ülke var olduğu kabul edilse,  bu iki ülkeyi ABD ve Türkiye diye tanımlarım. 

İyi de, ABD’nin  olumsuz iç politikaları istenmese de dış politikaya etkileri yansımakta. Bunu gözardı etmemek gerek. 

Sonra Türkiye’nin bir İran- Rusya sarmalı var ki; bu durum ABD cephesinde kabul edilemez. 

İran bölgesinde ve uzana bildiği Orta Doğunun tamamında terör estirmekten  çekinmiyor. Rusya’da ondan geri kalmaz eğer, ABD ve AN’nin  karşı çıkışı, yaptırımları olmasaydı. Rusya- Ukranya’yı çoktan topraklarına katmış, işgal etmiş olacaktı.  


Filistin meselesine gelince; 

Türkiye kaybettiği  14 milyon kilometre karenin  1 mt.’ sine dönüp bakmıyor. Azerbeycan- Ermenistan arasında  işgal edilmiş  Karabağ  sorunu var. 

Kimse bu topraklarda canlı bomba olmuyor, terör estirmiyor., Havan toplarıyla saldırmıyor. 

Tabi ki, İsrail’in de haksız uygulamaları yok  değil  ancak, Filistin’de itidalli  davranmakta gayret göstermeli. 

Türkiye’nin Trump’ın Tweet’ine verdiği cevap takdire şayan büyük devlet olmanın gereği olarak kabul edilmeli. ABD’de  bu durumu görmezden gelmemeli. 













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can

HDP-YSP ya da Kandil'in siyasi uzantısı