İLETİŞİM VE LİSAN ÜZERİNE


Akdeniz Ünüversitesi Kampüsünde yakınımda olan bir öğrenciye ne okuyorsun diye sordum, “İletişim Medya” dedi. Yabancı dil varmı nedir durum dedim “hayır yabancı lisan Akdeniz İletişim Fakültesinde  yok - beraberinde - Türkiye’de, Eskişehir ve Boğaziçi  İletişim Fakültelerinde var” dedi.

Allah, Allah ya arkadaş insan yabancı lisanssız dünyayla nasıl İletişim kurar, memleketini, sorunları meramını nasıl anlatır, karşı tarafı nasıl dinleyip anlar. Demek sen böyle bir durumu hiç ihtiyaç hissetmedin,  bir İletişim insanına ikinçi bir dilin kaçınılmaz, zaruri ihtiyaç olabileceğine hiç ihtimal vermedin.

Yabancı lisan derken arkadaşlar, insan olan öğrenim gören tüm insanlar için, tüm öğrenciler için kastediyorum, dünyanın evrensel lisanı ingilizceden bahsediyorum. Güneşin doğup battığı yere kadar tüm coğrafyada  insanlar dünyanın ortak lisanı İngilizceyi bilip konuşmakta.

Gerçi, herkes herşeyi bilip tasvir etmekte, lisana getirmeye çalıştığım siyasi, sosyal kuramları ziyadesiyle bilmektesiniz de; herkes herşeyi uzmanından çok daha iyi bildiği için, yazılıp çizilenler avare olsun babından insanımız yazılı metin gördüğünde, kendini Tren’e bakar görmekte.

Doğrusu, okunmamakta endişe ettim; sonra da, biz bize yeteriz bir kişi de olsa okusa yeter diye düşündüm. Ben komşu yazıp çizenleri okumaya takip etmeye çalışıyorum onlar da, şöyle  bizden tarafa bakıyor olacaklarını umut ediyorum.

Yine bir yolculuk esnasında yanımda diksiyonu oldukça güzel genç bir arkadaşım belirdi. Bu genç adama da sordum, İlahiyat mezunu diyanet görevlisiymiş. Bu kardeşimizin Fakültesinde de yabancı lisan yokmuş. Bildiğim kadarı ile Türkiye geneli İlahiyet Fakültelerinde yabancı lisan öğrenim geçtiğimiz yıllarda yokmuş. Marmara ilahiyat ve O.M.Ü İlahiyat yeniler de hazırlık İngilizce açılmış durumda. Şimdiye kadar ihtiyaç hissedilmemiş.

Demek ki bir İlahiyat mezunu dünya ile nasıl İletişim kuracak, dünya insanına islamı nasıl anlatıp son zamanlarda dünyada gelişen İslami fobi düşüncesini nasıl etkisiz kılacak. Doğrusu bu durum büyük eksiklik.

Günümüz dünyasında en etkili girişim İletişim, diyalok. Dünya ile insanlarla iletişim kurduğunuz sürece insanı her alanda başarı sağlama olanağı edinirsiniz. İletişim olmadan birliktelik de farkındalık da anlamına uygun gelişip güven vermez.

Kısaca geçen geçmiş ancak, ilelerleyen zamanda genç insanlarımıza dünya ile İletişim kurmabilmeleri için yabancı lisan anlamı dişında, evrensel dünyanın ana dili olarak kabul gören İngilizce öğrenimlerine imkan vermek kaçınılmaz zorunluluk.

TEMEL ÖĞRETİ

Şu çok bilen adam, dini ve insanlığı parçalara ayırmış. Sen şu ırktasın diğerinin teni farklı, onların kafatası değişik gibi insanları alt ve üst grublara ayırarak üstünlük ve farkındalık yaratmak. Aynı zihniyet semavi dinleride kendine benzeterek yarar sağlamak nüfus edinmek ve güçünü kudretini pekiştirmek istemiş, muvaffak da olmuş.

Günümüz de iletişim bilginin paylaşımı, ulaşım ve hız arttıkça insanlar milletler dinler birbirlerini daha yakından tanıma anlama fırsatı buldu. Böylelikle dinin de insanı daha iyi insan yapma aracı olduğu diğer farklıymış gibi lanse edilen inançlarında toplumları insanları daha iyi insan iyi toplum olma gayreti güttüğü görülmekte, anlaşılmaktadır. İyi insan her millette iyidir, kötü de her toplulukta çıkabilir. Onun için iyi insan iyi doktor, iyi insan iyi öğretmen; kötü insan mesleğine de illa ki kötülüğünü yansıtacaktır. Bundan  sebeb Allah cümlemizi iyilerin arasına katsın, iyilerden eylesin.

Şuda bir gerçek ki temel öğreti insanın genlerine nufuz etmekte. Çoğu zaman yeni birşeyler kazanmak adına yaptığımız gayretin büyük çoğunluğu önceden edindiğimiz yanlış veya olması gereken davranış, düşünce ve inancı değiştirmek adına yapmaktayız.

Şimdi bana sorsanız; bir enstrüman kullana bilirmisiniz -hayır- kulak varmı iyi dinleyicimiziniz, yabancı lisan varmı, sanatın herhangi dalında icra, takip varmı, sosyal etkinlik sivil toplum örgütü içinde aktifmisiniz ve benzeri durumda hayır demek durumunda kalmamalıyız, özellikle yaşadığımız çağda.

Ana lisanımız öncelikle dünyayla iletişim kurabileceğimiz lisan olmalı diye düşünüyorum.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belediye Başkanı Erol Ünlüsoy

Mülkiyet Adaletin Temelidir

Araştırmacı Yazar İbrahim Selvi ile Röportaj Röportaj : Asude Can